Kuopion 2M toistin OH7RAA äänessä uudella raudalla!

OH7RAA:n pikkuista vaille 30-vuotias toistinasemaradio ja -logiikka vaihdettiin tänään “uuteen”.  Uusi Televa 800-sarjan radio on kotoisin ARP-tukiasemasta ja varustettu OH3HRK:n suunnittelemalla PIC-prosessorilogiikalla, vastaava yhdistelmä lienee käytössä ainakin Erkylän toistimessa. Radio-osan modifioi amatöörikäyttöön sopivaksi OH7PN ja logiikan rakensi OH7LZB. Asennuksen suorittivat OH7VM ja OH7LZB. Kiitokset myös mittalaitteita lainanneille Radioamatööritekniikan Seuralle ja toistinasemakoordinaattori OH2LAK:lle sekä lukuisille #moppe-joukkion kannustajille ja hyvien neuvojen antajille. Ulostulotaajuus on vanha tuttu 145.600 MHz (R0).

Uusi toistin on avattavissa kolmella keinolla: perinteisellä 1750 Hz piipalla, DTMF-*:llä, sekä 118.8 Hz aliäänellä. Toistin myös lähettää 118.8 Hz aliääntä, mistä on iloa kaikilla vähänkin uudemmilla, aliäänikohinasalvalla varustetuilla radioilla, mikäli ulostulotaajuudella on paikallisia häiriötä. Ainakin Pitkälahden ABC:n kulmilla ja jossain päin keskustaa on häiriölähetteitä havaittu.

Aliäänen käyttö ei ole mitenkään välttämätöntä, mutta näppärää se kyllä on. Aliäänellä toistinta avattaessa voi painaa tangentin alas ja sanoa suoraan kutsunsa – toistin aukeaa välittömästi aliäänen kuullessaan ja ilmoittaa oman kutsunsa vasta ensimmäisen “ooverin” jälkeen. Toistinta ei siis välttämättä tarvitse erikseen avata lyhyellä tangentin painalluksella.

Käytössä ovat entiset antennit, vastaanotinantennina maston huipussa oleva ilmeisesti 5/8 aallon vertikaali ja lähettimellä maston kyljessä vähän alempana oleva pystydipoli. Uuden radion pääteasteesta lähtee tehoa 27W. Entisen pääteaste oli ilmeisesti rikki ja päästi pihalle vain pari wattia, alkujaan sitä on lähtenyt kaiketi n. 7W.

Duplex-suotimia viritettiin uudestaan. TX-haarassa ei nyt ole erillisiä suotimia ollenkaan, lähettimen spektrin pitäisi olla riittävän hyvä sellaisenaan. Vastaanottopuolen suotimet säädettiin kaikki vaimentamaan 145.600 MHz lähetettä. Ennen osa niistä oli ilmeisesti suodattamassa läheisten kaukohaku- ja ARP-tukiasemien lähetteitä, jotka ovat sittemmin poistuneet keskuudestamme. Jotain uudempia häiriöitä aiheutuva lähetteitä on voinut ilmaantua, seuraillaan niitä ja säädetään suodattimia tarvittaessa uudestaan. Lähetyspuolen pöntötkin mitattiin ja todettiin vireys, ne ovat tarvittaessa käytettävissä.

Logiikan ohjelmaa voi säätää ja päivittää, ainakin pari korjausta on tehtävä seuraavalla huoltokerralla (mm. DTMF “*0” palauttaa spekulatiivisesti lokaattorin KP32TV).

Ensimmäiset alustavat käyttökokemukset vaikuttavat lupaavilta, joskin toistin ilmeisesti edelleen kuulee käyttäjien lähetteet paremmin kuin käyttäjät kuulevat toistimen. Tämä voi johtua lähetysantennin hieman matalammasta sijoituspaikasta tai kaapelin “ominaisuuksista”, asiaa tutkitaan tarkemmin myöhemmin.

70 cm majakka OH7UHF mitattiin ja todettiin asiallisesti toimivaksi. APRS-digipiitteri OH7RAA poistettin käytöstä, ettei se aiheuttaisi häiriöitä toistimen sisäänmenolle. Eipä sille olisi ollut vapaata toimivaa antenniakaan. Toistinasemakoppi siivottiin enimmistä roskista, pölyistä ja hämähäkinseiteistä.

Notice: This work is licensed under a BY-NC-SA. Permalink: Kuopion 2M toistin OH7RAA äänessä uudella raudalla!

Vastaa